2024 All Rights Reserved.
Son bir kaç günde yapılan açıklamaları hatırlatarak başlayayım.
İran: "Türkiye, operasyonu durdurmalı ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı göstermeli".
Suriye: "Türk Ordusu'nun Afrin'de düzenleyeceği operasyon savaş nedenidir".
ABD: "Suriye rejiminin İdlib'in Serakin ilçesinde masum sivil halka karşı klor gazı kullandığına yönelik söylentilerden dolayı ciddi şekilde alarma geçtik. Beşar Esad'a karşı uluslararası tepki ağırlaştırılmalıdır!"
***
Türkiye'nin teröre karşı başlattığı haklı operasyon ile ilgili algı şu:
"Türkiye, Suriye'de, hem PKK-PYD ile hem de arkasındaki ABD ile savaşıyor".
Peki, Türkiye perde arkasında ABD ile savaşıyor ise; Rusya'nın etkisinde olan İran ve Suriye neden TSK'nın Afrin operasyonuna karşı çıkıyor?
ABD, Rusya'nın direktifleri ile hareket eden Suriye lideri Esad'dan rahatsız. Cumhurbaşkanı Erdoğan da her fırsatta Esad'ın gitmesi gerektiğini söylüyor. ABD'nin yukarda yer verdiğim son açıklaması da yine Esad'ın kimyasal silah kullandığı iddiası üzerine...
Yani ABD ile Türkiye "Esad'a karşıtlık" noktasında ortak bir çizgide...
***
Doğru sorular sorarsak daha net yorum yapabiliriz:
Türkiye bölgede ABD'nin destek olduğu, ABD'nin silah verdiği, ABD'nin kullandığı, paralı asker yaptığı PYD-PKK'ya karşı savaşıyor. Peki bu durumda Türkiye'nin Zeytin Dalı operasyonuna İran-Rusya ve Suriye'nin destek vermesi gerekmez mi?!
Evet, Rusya hava sahasını açtı... Ancak neden İran "TSK operasyonu durdursun", Suriye ise "TSK'nın müdahalesini savaş sebebi sayarız" açıklamalarını yapıyor?
Buna karşılık ABD Savunma Bakanı Jim Mattis "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var" demedi mi? Yine ABD makamları, Afrin bizim için önemli değil şeklinde açıklama yapmadılar mı?
Türkiye madem ABD çıkarlarına karşı da bir savaş veriyor ve kamuoyunda ABD aleyhine rüzgâr fırtınaya dönüşüyor, neden bölgedeki denklem ile Türkiye'nin havası aynı değil?
ABD karşıtlığında Türkiye-Rusya-İran ve Suriye'nin ortak bir atmosfer içinde olması gerekmez mi?
Büyük resme oturan; bu ülkelerin Zeytin Dalı operasyonunu desteklemeleridir.
Türkiye neyi anlatamadı?
***
Özellikle İran! PKK-PYD yapılanması İran için de bir tehdit. Bölgede kurulması planlanan devletin bir parçası da İran toprağı değil mi?
İran'ın Zeytin Dalı operasyonuna destek vermesi kendi ulusal güvenliği için de bir zorunluluk... Oysa tersi açıklamalar yapıyor.
Acaba ABD, hem PKK-PYD unsurlarını silahlandırıp hem de Türkiye'nin bölgedeki operasyonuna "yeşil ışık" yakmış olabilir mi? Suriye ve İran'ın rahatsızlığı bu yüzden mi?
Tüm bu sorular uluslararası denkleme dair... Bölgenin kaygan zemininde çıkarlar zaman zaman örtüşüp, zaman zaman çatışıyor.
Net olan şey ise, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de Türkiye için tehdit olan unsurlara karşı verdiği kahramanca mücadelenin sonuna kadar desteklenmesi gerekliliği...
***
İran eksenini etkisizleştirmek...
TSK'nın Suriye'de bozmaya çalıştığı büyük plan, ABD ve İsrail'in bölgede kurmak istediği uydu devlet oluşumu...
Irak'ın kuzeyinde başarılı oldular. Suriye-İran ve Türkiye ise, toprak alınması planlanan ve haritalarda açıkça gösterilen hedef devletler.
Emekli general, Stratejist Nejat Eslen ile konuşuyorum...
ABD'nin yılbaşında açıkladığı Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi'nden söz ediyor;
"ABD'nin ulusal savunma stratejisi Çin'i ve Rusya'yı küresel tehditler olarak gösteriyor, İran ve Kuzey Kore'yi ise bölgesel tehdit olarak görüyor. Belgede bu tehditlerle baş edebilmek için ittifakların artırılacağından, mevcut ittifakların güçlendirileceğinden söz ediliyor. NATO en önemli ittifak... Türkiye, ABD'den sonra NATO'da en büyük orduya sahip... ABD açısından, Türkiye'ye karşı PYD-PKK'yı desteklemek çelişkili bir durum."
Eslen Paşa, İran ile PKK'ya karşı mücadelede iş birliği yapılması gerektiğini çünkü ABD'nin PKK-PYD yapılanması ile öncelikli olarak Tahran-Bağdat-Lübnan eksenini zayıflatacağını söylüyor.
Nejat Eslen'e göre İran, Zeytin Dalı operasyonuna karşı çıkmak yerine askeri olarak destek vermeli. Ankara büyük fotoğrafı bölge ülkelerine ve dünyaya daha iyi anlatabilmeli.
Türkiye, ABD ile olan ilişkilerini yeniden tanımlamak zorunda...
Dost mu, düşman mı, stratejik ortak mı?