2024 All Rights Reserved.

Tampon kime?

Yine altı dolu olmayan bir sürü söz havada uçuşuyor...
En çok konuşulan ama herkesin kendine göre tarif ettiği başlık ise; "tampon bölge" meselesi...
Erdoğan ile Trump arasında yapılan görüşmeye göre; Türkiye'nin Suriye'de 30 kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturulması konusunda ABD ile anlaştığı söylendi. 
Peki komşu ülke Suriye'de tampon bölge oluşturulurken, Suriye kendi topraklarının bölünmesine ne diyor? İran, Rusya ne diyor? 
Soran var mı? Yok...
ABD ile Türkiye'nin bir ulus devletin topraklarında tampon bölge oluşturup, o ülkenin yönetimine; "siz buraya karışamazsınız" demesi uluslararası hukukta nereye oturuyor? 
Türkiye haklı olarak en yakın tehdit olan teröre karşı çareler arıyor. Acaba tampon bölge oluşturmak; teröristleri uzak tutmaya mı yarayacak yoksa bir zamanlar Irak'ın kuzeyindeki bölünme gibi; Suriye'de ABD'nin kontrolünde bir uydu devlet oluşmasını mı hızlandıracak? 
Bu bölgenin güvenliğini kim nasıl oluşturacak?
ABD'nin "tampon bölge"den anladığı ile Türkiye'nin anladığı aynı mı? 
Bence değil... Çünkü ABD ile stratejik her konuda çatışma halindeyiz. 
***
Sormaya devam edelim; 
Türkiye, 911 km.'lik sınırı boyunca 30 km. derinlikte Suriye'ye girdiğinde terör örgütlerinin oluşturduğu iki büyük kanton ne olacak? 
O bölgelerden taşınıp daha derinlere mi inecekler? ABD buna ne diyecek? 
Eğer güvenli bölge oluşturulacaksa teröristlerin silahları ile yuvalandıkları kantonların da bu bölgeden Suriye'nin içlerine çekilmeleri gerekmez mi? 
Bu konuda ABD ne düşünüyor, bilmiyoruz... 
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tampon bölge ile ilgili olarak "bölgedeki koalisyon güçleri de sürece dahil olabilirler" dedi... 
İyi ama bölgedeki güçlerin hiçbirinin kuyruğu birbirine değmiyor ki? Hangi konuda anlaşma sağlanacak? 
Mesela hava sahasını kim kontrol edecek?
ABD, Türkiye'nin terörist olarak tanımladığı PYD'yi koruyacağını her defasında ilan ediyor... Sınırımızda Rus askerleri ile PYD'nin son devriye görüntüleri, Rusya'nın da bölgedeki teröristleri bir araç olarak kullanma eğiliminde olduğunu gösterdi. 
Rusya ile ABD'nin bilek güreşinde PKK-PYD her iki tarafa da meyilli...
Sorular çok olunca değerli hariciyeci Onur Öymen'i aradım. Benim sorularıma yenilerini de ekleyerek "her şeyi bir bütün olarak değerlendirmek gerekir" dedi. 
"ABD ile Türkiye'nin stratejik çıkarları örtüşmüyor. Ne Kıbrıs, ne Ermeni meselesi, ne terör konusu... Suriye'de ABD, IŞİD'i bahane ederek asıl menfaatlerinin peşinde. İsrail'in çıkarlarını koruyacak, İran'ı etkisizleştirecek, Rusya'yı bölgeden uzak tutacak ve Türkiye'nin bölgede güçlü bir devlet olmasına engel olacak..." 
Onur Öymen büyük fotoğrafı böyle okuduktan sonra şu çok önemli tespiti ekliyor; 
"İlkeler nerede? BM ilkeleri konuşulmuyor. BM diyor ki; ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı göstermelisiniz. Siz bu kararı tanımıyorsunuz. Suriye lideri halkına kötü davrandı gerekçesi ile Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozamazsınız. Bu gerekçe, bir ulus devleti bölmenin nedeni olamaz..."  
Deneyimli dış politikacı Onur Öymen tampon bölgenin iki ulus devlet arasında olabileceğini söylüyor: 
"Tampon bölgenin bir tarafında PYD olacaksa ne anlamı var? Biz PYD ile aramıza tampon bölge mi koyuyoruz, onlar varlığına devam mı edecek? Suriye yönetimi ile yerel yönetimler arasında nasıl bir ilişki olacak? Güvenilir bölgeyi neden tarif etmiyorsunuz? Suriye'de tek bir silahlı güç olur, o da devletin olmalıdır... Ancak Irak'ta olduğu gibi iki ayrı silahlı gücü ülkede barındırırsanız Türkiye'nin güvenliğini de sağlayamazsınız."
Bizim açımızdan mesele tam da budur... Türkiye güvenliğini nasıl sağlayacak? 
 Geçmiş Irak tecrübesi "tampon bölge"nin Türkiye'nin aleyhine işlediğini ortaya koydu. 
Irak'taki terör örgütüne ABD kalkan oluşturdu. Bölgeyi uçuşa yasak hale getirdi. Türkiye, kentlerinde kan döken örgüte yönelik etkili operasyon yapamadı. 
Yani tampon teröristlere çalıştı... 
Bu durumda sormamız gerekir; bunca bilinmezlik ortadayken Suriye'deki tampon kime? 

Merak ettiğim...

Trump sosyal medya hesabından daha yeni Türkiye'yi tehdit etti. 
"Türkiye, Kürtlere müdahale ederse ekonomisini çökertiriz" dedi. 
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon ile görüştükten sonra; "Trump ile tarihî öneme sahip anlayış birliğine vardığımıza inanıyorum" diye açıklama yaptı. 
Ne demek bu? Ne oldu acaba? 
Türkiye teröristlere yönelik geri adım atmayacağına göre, Trump ekonomiyi çökertmekten vaz geçti demek ki...